top of page
Zoeken

Meer dan alleen een fotoshoot

Bijgewerkt op: 24 mei

Eén van de moeilijkste dingen aan het ondernemen, vind ik een juiste prijs bepalen.Bijna een jaar geleden startte ik een coachingstraject bij ‘I Support Creatives’, uiteraard moest er ook een sessie komen, waarin we mijn prijzen zouden bespreken. Ik heb hier de week voor die sessie letterlijk van wakker gelegen. De prijzen die ik hanteerde waren gekozen met de natte vinger, bovenal verstopte ik me achter het feit dat ik ‘maar’ zelfstandige in bijberoep was. Nu ik in hoofdberoep ging starten, moest ik dus wel eens nadenken over correcte prijzen.

Samen met mijn coach Katrijn, ben ik tot bedragen gekomen, waarbij ik mezelf comfortabel voelde en waardoor ik zou kunnen overleven van mijn fotografie. Die bedragen liggen bij elke fotograaf anders.


Waarom zijn er dan toch nog mensen die vinden dat veel fotografen ‘te duur’ zijn.

Een veelvoorkomend misverstand is dat mensen een uurprijs gaan berekenen op de tijd die zij met de fotograaf doorbrengen. Je betaalt echter niet enkel voor de fotoshoot, je betaalt voor een hele reeks onmisbare diensten die nodig zijn om de blijvende herinneringen te creëren.


Vooraleer een shoot effectief plaats vindt, gaat hier al heel wat aan vooraf. Alles begint met de kennismaking. Op mijn website, in mijn brochures en in de verschillende mails doe ik er alles aan om mensen zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat ze van zo’n shoot kunnen verwachten.

Ik werk vaak op dezelfde locaties, maar het komt vaak voor (leve het natte België) dat ik vooraf toch nog eens ga checken of de gekozen locatie ook wel degelijk toegankelijk genoeg is.


Ook het materiaal dat jullie zien, is niet het enige wat ik gebruik. Niet enkel mijn camera’s, lenzen en accesoires, maar ook de verschillende software-programma’s die ik gebruik, vormen een aanzienlijke investering. Daarnaast volg ik verschillende vormingen en opleidingen om jullie zo goed mogelijk te kunnen blijven verder helpen.


Ik neem tijdens een shoot enorm veel foto’s, krijg je 100 foto’s afgeleverd, reken dan maar dat er 400 door mij verwijderd zijn tijdens de selectie. Een werkje dat ik oprecht het minst leuk vind. ('Kill your darlings' weet je wel) Na de selectie begint het editten, elke foto apart wordt bewerkt en krijgt zijn ‘Frauke Van Gorp-look’. Ik kan me hier helemaal in verliezen en daardoor dus ook ùren achter mijn computer doorbrengen.


Als de foto’s klaar zijn om aan jullie te tonen, worden deze in een online galerij geplaatst. Ik vind de beleving waarin jullie de foto’s ontvangen heel belangrijk, ik vind het geweldig te horen dat sommige van mijn klanten daar echt ‘een momentje’ van maken.

En dan is het wachten voor mij ;-) Ik wacht oprecht op jullie reactie en maak (niet gelogen) een sprongetje bij de lieve woorden die jullie mij achteraf sturen. Ik heb jullie heel persoonlijk vastgelegd, ik wil jullie de beelden dan ook zo persoonlijk mogelijk bezorgen en apprecieer het enorm als jullie ook de tijd nemen om mij te laten weten wat jullie ervan vonden.


Ik ga er helemaal mee akkoord: je geeft veel uit aan een goede fotoreportage, maar het is niet duur. Het is een afweging die je moet maken. Mensen betalen makkelijker om lekker te gaan eten, een avondje in de watten gelegd worden en genieten van een heerlijk maal is dan ook fantastisch, maar na een tijdje zal de herinnering aan die geweldige avond vervagen. De herinneringen aan die leuke fotoshoot zijn blijvend. Ze blijven een tastbaar deel van je geschiedenis, iets om keer op keer terug te kijken en te koesteren voor de rest van je leven en voor de volgende generaties.


Zeg dus de volgende keer niet dat een fotoshoot te duur is, maar vraag je zelf af of je op die moment de investering kan maken. En als je dat kan, ga er dan voor, want je investeert in tastbare herinneringen die een leven lang mee gaan.




0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page